Gevolgen van de lock down

De lock down in Bangalore heeft grote gevolgen voor ons crèche-project. De crèches zijn gesloten en de leidsters zijn thuis. De lock down werd zeer streng gehandhaafd. Wat inhield: geen mensen op straat en geen verkeer. Negeerde men dit verbod dan werd men door de politie opgepakt en naar een quarantaine adres gebracht.

Regelmatig worden wij geïnformeerd door de projectmanager Sr. Elise Mary over de wijze waarop men probeert de gezinnen te ondersteunen en ook over de situatie m.b.t. de corona besmettingen. Op dit moment zijn er geen kinderen/gezinnen of leidsters met corona verschijnselen bekend. Wel is er een toename van besmettingen in de omgeving van de sloppenwijken.

Voor de gezinnen is het een heel moeilijke periode. Veel van deze gezinnen komen van buiten Bangalore naar de stad in de hoop op een betere toekomst. Ze zoeken werk om geld te kunnen verdienen: vrouwen als domestic worker bij Indiase gezinnen en de mannen als loonwerker. Ze hebben geen vaste baan en worden dan ook vaak niet doorbetaald door hun werkgever. Deze gezinnen registreren zich meestal niet waardoor ze ook geen aanspraak kunnen maken op enige ondersteuning van de overheid. Wel probeert het klooster, waarmee wij samenwerken, deze gezinnen zoveel mogelijk te helpen.

Doordat de kinderen niet naar de crèche kunnen krijgen zij ook geen goede warme maaltijd. Juist deze kinderen hebben het heel hard nodig. Vanuit het klooster heeft men een intensieve en effectieve actie georganiseerd m.b.t het uitdelen van voedselpakketten. Alle benodigdheden werden door de leverancier bij het klooster afgeleverd. Daar hebben alle zusters/student-zusters en vrijwilligers 400 voedselpakketten samengesteld die uitgedeeld moesten worden aan de gezinnen verdeeld over 8 sloppenwijken. De inhoud van deze pakketten bestond uit rijst, meel, olie en Dahl. Dahl een gerecht gemaakt van peulvruchten. Dit wordt met kruiden tot een soep gekookt, vaak worden ook groenten toegevoegd, wat over de rijst verdeeld wordt. Lekker en voedzaam!

Nu moest het nog uitgereikt worden aan de moeders. Van de overheid kreeg men maar enkele uren om al deze pakketten uit te delen. De moeders kregen vooraf bericht dat de voedselpakketten (op naam van het kind) op een bepaalde tijd, uitgedeeld zouden worden bij de crèche waar het kind normaal naar toe gaat.

Het budget wat beschikbaar is voor de warme maaltijden, per 3 maanden, heeft men nu in zijn geheel gebruikt voor deze actie zodat de gezinnen even verder kunnen.

De projectmanager en de leidsters hebben regelmatig telefonisch contact met de gezinnen van de crèchekinderen. Er zijn vaak veel problemen en met deze telefonische contacten proberen ze de gezinnen zoveel mogelijk te ondersteunen.

Ook de stad Bangalore probeert vanaf juni/juli, in 3 fases, de lock down te versoepelen. Echter personen boven de 65 jaar en onder de 10 jaar moeten nog thuisblijven. Dit houdt in dat de kinderen hoogstwaarschijnlijk tot eind juli nog niet naar de crèche mogen. Ook kan men geen huisbezoeken maken om de nieuwe kinderen te selecteren voor het schooljaar 2020/2021.

Gedurende deze corona periode worden wij regelmatig geïnformeerd betreffende de situatie op dat moment. Wij hopen van harte dat, op niet al te lange termijn, de kinderen weer naar de crèche mogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *